Pstrąg z pieca czy grilla upieczony w całości, nadziewany rozmarynem i plasterkami cytryny po prostu rozpływa się w ustach. Upieczony jest idealnie, nie wychodzi suchy ponieważ chroni go chrupiąca skórka w którą powtykane są kawałki czosnku. Podałam do nich tylko sałatę skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. To zdrowy i dietetyczny posiłek, jak widać na diecie również możemy jeść smacznie:)
składniki (2 osoby)
2 pstrągi
1/2 cytryny
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cayenne
Pstrągi myjemy i nożem delikatnie, żeby nie uszkodzić ryby zeskrobujemy łuski. Nie jest to trudne zadanie, łuski są malutkie i bardzo łatwo odchodzą. Myjemy ryby jeszcze raz tym razem bardzo dokładnie. Osuszamy, kładziemy na blachę i nacinamy bok, który znajduje się na wierzchu. Nacieramy rybę solą, pieprzem. Skórę dodatkowo nacieramy pieprzem cayenne. W nacięcia wtykamy cienkie plasterki czosnku. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na około 30 min. Zaczyna pachnieć to znak, że są gotowe. Pstrągi podaję z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, świetnie sprawdzą się pieczone warzywa takie jak cukinia, ziemniak czy plasterki buraka.
rybę zawijamy w tą folię czy tylko na niej kładziemy?
OdpowiedzUsuńNie zawijamy! Folię daję tylko po to żeby nie smarować blachy tłuszczem - ryba się do niej nie przykleja.
Usuń