piątek, 25 października 2013

Pająki na jajach czyli przekąska na Halloween

Pająki na jajach czyli przekąska na Halloween

Przekąski na Halloween powinny nawiązywać to tematu i muszą być smaczne. Mam już wypróbowane, że faszerowane jaja schodzą błyskawicznie, a te z pająkami robią furorę! Można zrobić różne smaki w zależności od  tego kto co lubi, ja zrobiłam paprykowe i koperkowe.


składniki 

10 jaj
ser żółty
2 łyżki majonez
czarne oliwki
groszek w puszcze
papryka czerwona w proszku
koperek
sól, pieprz

Pająki na jajach czyli przekąska na Halloween


Jajka gotujemy na twardo - 10min. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i gdy ostygną obieramy. Przecinamy jaja na połówki, wyciągamy żółtka - 5 do jednaj miseczki i 5 do drugiej. Do obu miseczek z żółtkami dodajemy po łyżce majonezu, starty na drobnych oczkach ser żółty, sól i pieprz. Pierwszą miseczkę doprawiamy dodatkowo papryka czerwoną w proszku - można dodać trochę ostrej jak lubicie. Do drugiej miseczki dodajemy zielony groszek. Oba farsze zagniatamy widelcem i przy pomocy małej łyżeczki wkładamy z powrotem do jajek. Czarne oliwki kroimy na pół i na paseczki. Układamy kawałki oliwek tak, żeby wyglądały jak pająki. Prosta przekąska a daje tyle radości.

Pająki na jajach czyli przekąska na Halloween





2 komentarze:

  1. super wygladają te pająki ale jak to włożyć do ust brrrrrr

    OdpowiedzUsuń