Na takie zimnie i deszczowe dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające danie z pieca. Kiedy otwieram piekarnik aromaty rozchodzą się po całym domu i od razu wydaje się cieplej.
Zaczynamy:składniki: (porcja dla 2 osób)
- 2 ćwiartki kurczaka- papryczka chili
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól i kolorowy pieprz
- cebula
- 4-6 ziemniaków
- burak
- rozmaryn
To moje ulubione warzywa do kurczaka, ale można dodać pomidory, paprykę, pietruszkę, seler lub marchewkę - co kto lubi.
marynata
Kurczaka musimy opłukać, osuszyć a następnie ponacinać żeby równomiernie się upiekł i ciepło dostało się również do środka. Wkładam mięso do miski. Dodajemy papryczkę chilli, kolorowy pieprz, sól, sos sojowy, sok z cytryny i przecier pomidorowy. Nacieramy dokładnie kurczaka przyprawami - ja już nie dodaję oleju bo ćwiartki są dosyć tłuste więc to co nam się wytopi z kurczaka w zupełności wystarczy. Przykrywamy kurczaka i wkładamy do lodówki (wystarczy na 30 min jeśli nie mamy czasu).
warzywa
Kroimy cebulę i ziemniaki w ćwiartki a buraka w cienkie plasterki. Posypujemy je solą i oregano.
pieczenie
Układamy kurczaka na blachę, wokół niego rozrzucamy warzywa. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 min.
Smacznego!
Przepis wypróbowałam. Należy wziąć sporo więcej warzyw niż zjadłoby się normalnie ugotowanych, chyba dlatego ze wychodzą naprawdę smaczne. Przed podaniem wymieszałam warzywa z tłuszczem który wytopił się z mięsa. Pycha!
OdpowiedzUsuń