Lubię robić desery w szklankach, albo słoiczkach, które potem można ze sobą zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Możecie też podarować taki słodki upominek ukochanej osobie:) Budyń robię sama bo wtedy mam pewność jaki jest jego skład, a nie wymaga to więcej czasu ani wysiłku niż zrobienie budyniu z torebki.
składniki (4 porcje)
4 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 szklanki mleka - 1 litr
banan
4 kostki gorzkiej czekolady
kilka pierniczków
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy go z mąką ziemniaczaną kakao i cukrem. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy - żeby nie powstały grudki. Odstawiamy budyń, żeby trochę przestygł.
Do słoiczków wlewamy warstwę budyniu, układamy plasterki banana, posypujemy pokrojonymi na kawałki pierniczkami i czekoladą. Wlewamy kolejną warstwę budyniu i znowu układamy plasterki banana, pierniczki i czekoladę. Powtarzamy czynność do wypełnienia słoiczków. Ja używam słoiczków wielkości standardowych szklanek, w szklankach czy kieliszkach ten deser wygląda równie apetycznie.
Mniam.. :)
OdpowiedzUsuńAle by zjadła, prześlicznie wygląda w tym słoiczku :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się. Pięknie wygląda, cudowne zdjęcie, rewelacyjne ujęcia. No i smak na pewno pierwsza klasa. Dziękuje za wpis w akcji śniadaniowej
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń