Korzystam jeszcze z uroków pięknej złotej jesieni i po raz kolejny sięgnęłam po grzyby leśne. Tym razem będą to piękne pachnące lasem podgrzybki. Sos wychodzi idealny! Odpowiednio gęsty, pięknie pachnący grzybami i świeżym koperkiem. Doskonale nadaje się do makaronu ale również kopytek czy klusek śląskich.
składniki: (2 osoby)
300g podgrzybków
1 mała cebula
masło
200g śmietany 30%
koperek świeży
ząbek czosnku
sól, pieprz
Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Grzyby bardzo dokładnie myjemy i oczyszczamy z liści i mchów. Kroimy na dosyć duże kawałki - tak niedbale:). Podgrzybki wrzucamy na patelnię gdy cebula się zaczyna rumienić. Podsmażamy kilka minut - około 10 na dużym ogniu. Po tym czasie powoli dolewamy śmietanę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod przykryciem zostawiamy na 15min, pod koniec dodajemy koperek.
Ja w tym czasie ugotowałam makaronowe kokardki i mój dzisiejszy obiad prezentował się naprawdę wspaniale - a pachniał jeszcze lepiej.
Wczoraj miałam na obiad taki sos - pycha! :)
OdpowiedzUsuńa jaki pachnący ! do plackow ziemniaczanych tez bylby cudny
OdpowiedzUsuńDo placków ziemniaczanych - no tak widzisz sama nawet o tym nie pomyślałam ale to świetny pomysł - dziękuję!
UsuńJeśli smakuje tak wspaniale jak wygląda to rewelacja
OdpowiedzUsuń