środa, 30 października 2013

Orientalny ryż z warzywami i pikantnym kurczakiem

Orientalny ryż z warzywami i pikantnym kurczakiem


Chili, czosnek i imbir to podstawa orientalnej kuchni. Ryż z warzywami zrobiony na sposób orientalny przeniesie was w świat wschodu - to świetny sposób na odmianę gdy znudzą nam się standardowe smaki.Warto czasem poeksperymentować i zaszaleć tym bardziej, że danie to jest bardzo zdrowe, dietetyczne i doda wam energii oraz znakomitego humoru nawet jak wrócicie z pracy kompletnie zmęczeni.

składniki (4 osoby)

2 szklanki ryżu
1l wody
papryczka chilli
imbir - około 1-2cm
2 ząbki czosnku
cebula
4 papryki - użyłam zielonych
sól, pieprz
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz
pieprz cayenne
sos sojowy
sok z limonki
mango

Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Marynujemy przez 30 min w sosie sojowym, soku z limonki, pieprzu cayenne, soli i pieprzu. W garnku podsmażamy cebulę, papryczkę, imbir i papryki pokrojone w kostkę. Dodajemy ryż i podsmażamy do czasu, aż nie zrobi się szklisty. Wlewamy do garnka litr wody, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min. Po 10 min dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka podsmażamy na rozgrzanej patelni nie dłużej niż 5 min, dodajemy mango i doprawiamy do smaku - dusimy jeszcze 10 min. Podaję ryż z warzywami z ułożonymi na wierzchu kawałkami kurczaka i mango.



Orientalny ryż z warzywami i pikantnym kurczakiem

Orientalny ryż z warzywami i pikantnym kurczakiem

1 komentarz: