Placki ziemniaczane to już klasyka i każdy robi je na swój sposób, musimy jednak pamiętać o pewnych zasadach wtedy zawsze wyjdą nam złociste i chrupiące. Dzisiaj zaproponuję wam klasyczną wersję jednak na pewno znajdziecie na moim blogi wariacje na temat placka. Jako dodatek proponuję coś świeżego i lekkiego czyli sałatę z twarożkiem i koperkiem - nie będziemy się czyli ciężko po takim obiedzie.
1 jajko
2 łyżki mąki
cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, trzemy na tarce (na najmniejszych oczkach). Zostawiamy na kilka minut - po tym czasie odlewamy wodę, która się zebrała. Dodajemy jajo, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smażyć placki na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż będą złociste z obu stron. Ja swoje placki podałam z sałata polaną twarożkiem zagniecionym z łyżką jogurtu przyprawiony kolorowym pieprzem, koperkiem, dymką i solą.
składniki: (dla 2 głodnych osób)
1kg ziemniaków1 jajko
2 łyżki mąki
cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, trzemy na tarce (na najmniejszych oczkach). Zostawiamy na kilka minut - po tym czasie odlewamy wodę, która się zebrała. Dodajemy jajo, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smażyć placki na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż będą złociste z obu stron. Ja swoje placki podałam z sałata polaną twarożkiem zagniecionym z łyżką jogurtu przyprawiony kolorowym pieprzem, koperkiem, dymką i solą.
przepis niby tradycyjny, ale ulepszony dodatkami - ładnie podane i wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń