poniedziałek, 16 grudnia 2013

Śledzie w aromatycznej zalewie

Śledzie w aromatycznej zalewie

Śledzie w każdym domu przygotowywane są na inny sposób, dominują w nich różne smaki i aromaty w zależności od upodobań. Moje śledzie są w zalewie octowej przygotowanej na occie winnym, ponieważ uważam, że zalewanie ich olejem sprawia, że przestają być zdrową i dietetyczną przekąską. Mimo wszystko nie są bardzo octowe dzięki zagotowaniu zalewy i dodaniu brązowego cukru. Dzięki różnorodnym przyprawom są niezwykle aromatyczne. Polecam!

składniki
1 kg solonych filetów śledzi
200ml octu winnego (6%)
200ml wody
pół łyżeczki soli
60g cukru

2 cebule
1/2 łyżeczki kolendra
2 ziarna ziela angielskiego
kilka goździków
4 owoce jałowca
kilka płatków chilli
koperek
Śledzie w aromatycznej zalewie

Filety śledziowe dokładnie opłukujemy i wkładamy do miski z wodą na kilka godzin. Do rondelka wlewamy ocet winny i wodę, wsypujemy cukier i sól. Przyprawy miażdżymy w moździerzu i połowę dorzucamy do zalewy, a połowę zostawiamy na później. Zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie filety śledziowe wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe. W czystym słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulkę i posypujemy mieszanką przypraw. Tak wypełniamy cały słoik i kolejne:) Gdy zalewa ostygnie wlewamy ją do słoików do pełna - wszystkie składniki mają być pod powierzchnią. Słoiki zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka dni (3-5) aby się przegryzły. 

Śledzie w aromatycznej zalewie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz